“Als horeca-ondernemer ben je eigenlijk een acteur”

“Als horeca-ondernemer ben je eigenlijk een acteur”

Wet ‘n Wild - the social club
10 maart 2022 |

“Als horeca-ondernemer ben je eigenlijk een acteur”

Het verhaal van Martin (38) en Selina (34) Kalkhoven van Wet ’n Wild…
 

Ze zijn jong, ambitieus en het bekendste horeca-echtpaar van Alphen. Met maar liefst drie bedrijven en zo’n 150 man personeel zijn ze apetrots op het feit dat hun organisatie goed hersteld is teruggekomen na 2 jaar corona. Tien jaar geleden begon hun horeca-avontuur met de overname van Wet ’n Wild, inmiddels met een opnieuw gestyled interieur, grotere keuken en een schitterend, als het nodig is, overdekt en verwarmd terras.
 

Martin: ”Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling de horeca in te gaan. We zijn er beiden mee opgeroeid en wisten natuurlijk dat het keihard werken is en je weinig vrije tijd hebt, mits je het heel goed organiseert. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vijf jaar na Wet ’n Wild namen we ‘s Molenaarsbrug over en een jaar later in 2018 Maggie Blue. Mijn vader heeft veel ervaring in de horeca en doet ook de financiën. Het is heel wat dat je allemaal plannen hebt met deze drie prachtige bedrijven, dat ze tot en met 2019 hartstikke gezond waren en dat je in 2020 in één klap moet schakelen met iets waar nog nooit mee te maken hebt gehad. Gelukkig hebben we het overleefd en draaien we nu weer op volle toeren.”

In de horeca moet je kunnen schakelen én sociaal vaardig zijn"

Selina: “Ja, we zijn heel goed hersteld. We hebben natuurlijk de tijd gehad onze organisatie goed onder de loep te nemen. In de tijd van de overnames hebben we ook nog eens twee kinderen gekregen die hun aandacht nodig hebben. En tijd voor en met elkaar is ook heel erg belangrijk. Daarom hebben we in elk bedrijf, zowel in de keuken als in het restaurant, leidinggevende managers aangewezen, hebben we een HR en een marketingmanager aangenomen. Dat geeft structuur en rust in de organisatie en kunnen wij zelf de dingen doen waar we goed in zijn. In Wet ’n Wild doen we eigenlijk alles. We zijn gegroeid van acht bruiloften in een jaar naar vijftig. En dat zijn dus alleen nog maar bruiloften. We hebben weleens een week gehad dat we 3 partijen op een dag hadden hier, zeven dagen achter elkaar. Condoleances, barbeque’s, verjaardagen, bruiloften en bedrijfsfeesten; we doen eigenlijk alles. Dat is een uitdaging, maar tegelijkertijd ook de charme van dit bedrijf. Wil je hier werken, moet je kunnen schakelen. Ik zeg altijd maar zo; je hoeft geen dienblad te kunnen vasthouden, maar je moet wel sociaal vaardig zijn. Zoals Martin zegt ben je in de horeca eigenlijk een acteur die vol passie zijn werk doet. Hoe we onze zakelijke toekomst zien? We moeten het personeelsbestand opvijzelen. Alle drie de bedrijven moeten sterk staan en dat moeten we zo houden. Voorlopig moeten de concepten van de bedrijven geoptimaliseerd en geconsolideerd worden en moet alles tot rust komen. En als het weer blijft meewerken, gaat het een prachtig jaar worden.”
 

We doen eigenlijk alles. Dat is een uitdaging, maar tegelijkertijd ook de charme van dit bedrijf”

Heb jij als ondernemer ook een mooi verhaal te vertellen? Stuur dan een mail naar angela@warenhuisalphen.nl en ik kom je interviewen.