Alphen aan den Rijn
Lekker lokaal in De Baronie
Wat een heerlijk gevoel van vrijheid geeft het toch dat alles weer open is. Zomaar een winkel binnenlopen, zonder mondkapjes, durfden we bijna niet meer te geloven dat het weer kan. Ook mogen en kunnen we weer vliegen en kan ik ook weer naar mijn geliefde Portugal. In de maanden januari en februari probeer ik daar altijd een weekje naar toe te gaan. Heerlijk lange wandelingen naar het strand maken en omdat daar alles gewoon open gebleven is haal ik daar altijd verse vis op de markt of bij de lokale visboer. ’s Morgens gevangen uit de zee, ’s middags of ’s avonds bij ons op tafel. Ik kan daar enorm van genieten. Thuis in Alphen haal ik soms vis van de markt, maar meestal rijd ik even naar winkelcentrum De Baronie op de Prinses Margrietlaan. Daar doe ik dan mijn dagelijkse boodschappen in een van de supermarkten, maar je vindt mij vooral in de kleinere speciaalzaken, zoals Visspecialist Sluizeman. Het is er altijd druk, wat niet zo vreemd is, want er zijn er niet zoveel te vinden in Alphen. Althans, niet waar je zulke verse vis en schelpdieren kunt krijgen als daar. En je wordt er ook nog eens heel erg vriendelijk geholpen en daar hou ik van.
Voor oud-Alphenaren een herkenbare plek waar ruim tien jaar geleden nog 180.000 chocoladeletters per dag werden geproduceerd, staat dus nu een duurzaam, modern en compleet woon-, werk- en winkelcomplex: Groot Baronie. De Cacao- en Chocoladefabriek Baronie verliet Alphen in 2001, na 47 glorieuze jaren van productiviteit en gebiedsontwikkeling. In 1954 stond de nieuwe fabriek in een - toen nog – lege polder. De woningen er omheen, de bedrijven en zelfs de haven moesten nog aangelegd worden. De Chocoladefabriek heeft Alphen aan den Rijn voorgoed veranderd; dankzij de werkgelegenheid groeide het inwonersaantal en Alphen staat nu nog steeds op de kaart als het gaat om bedrijvigheid. Oudere Alphenaren zullen zich vooral de geur van chocolade die dagelijks om het karakteristieke gebouw hing met plezier herinneren. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat er in het winkelcentrum een chocolade speciaalzaak moest komen. Ik kan de verleiding nooit verstaan om bij Martinez Chocolatier binnen te lopen. Allerlei chocoladeproducten die die met liefde en toewijding gemaakt zijn, wil ik met diezelfde toewijding opeten. Voor het gezondere werk haal ik nog wat vers fruit en groente bij De Goudreinet en loop ik door naar Bakker Breggen voor dat lekkere donkere brood, want alleen op crackers kan ik niet leven. Genoeg te doen dus in de Baronie.
De eerste 1,5 uur is het gratis parkeren en dat red ik altijd net. Dat is toch een fijne bijkomstigheid.